Oğuz Otcu Hazırlıkları Başladı

Beşikdüzü İlçesine bağlı Oğuz (Türkelli, Resullü, Dolanlı ve Çakırlı) Köyleri’nin her yıl ortaklaşa düzenledikleri geleneksel “Oğuz Otçusu” şenliklerinin hazırlıkları bu yıl erken başladı.

Yaz aylarının vazgeçilmezi ve Kadırga Yaylasına topluca çıkış olarak anlam kazanan “Oğuz Otçusu Şenlikleri”ni organize eden Oğuz Köyleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kazım Zıp, her geçen yıl daha güzel bir otçu şenliği için 2011 yılı Otçu hazırlıklarını erkenden başlattı.

Kadırga Oğuz Otçusu Şenliğinin 14–15 Temmuz 2011 tarihinde yapılacağını duyuran Dernek Başkanı Zıp, davul, zurna ve kemençe eşliğinde yapılacak olan şenlik için sanatçıları belirlediklerini ifade etti. Geçen yıl bazı köylerin Kürtün Belediye’sinin belirlediği tarihte otçu şenliği yaptıklarını belirten Kazım Zıp, “Tarihi dernek olarak biz belirlemiyoruz. Atalarımızdan gelen gelenek doğrultusunda Temmuz ayının üçüncü Cuma’sı otçumuzu yapıyoruz” dedi.

“Şenlik için sponsorlarımız var, olacak olanlarda var. İstanbul’da bulunan Resullü Köyü Dernek Başkanı Muammer Açıl ile de irtibat halindeyiz, destek verecekler” diyen Dernek Başkanı Zıp, Tüyad (Türkkelli Yardımlaşma ve Dayanışma Dereneği) için de, “İki yıldır sporsor olarak yazıyoruz ama henüz bir katkı sağlamadılar. Bu sene onlardan gelen talebe göre, sponsor olmak isterlerse yazacağız, istemezlerse yazmayacağız” dedi.

Otçu hazırlıkları için Oğuz Köyleri muhtarlarıyla da zaman zaman bir araya geldiklerini ve otçu tarihi yaklaşınca da tekrar bir araya gelerek kendilerini bilgilendireceklerini sözlerine ekleyen Başkan Zıp, “Geçen yıl Kızılağaç Köyleri muhtar ve dernek başkanlarıyla da bir temasımız oldu. Yaklaşık olarak 40–50 kişi kadar bize katıldılar ama bu sene daha etraflıca katılmalarını sağlayacağız. Onlar bizim komşumuz, yaylamız bir, çarşımız bir. Biz her konuda kendileriyle iyi ilişkiler kurmak istiyoruz” diye açıklamalarda bulundu.

Otçu Şenliklerinin tüm Oğuz Köylülerinin birlikteliğinin göstergesi ve geleneksel eğlence günleri olduğunun altını çizen Oğuz Köyleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kazım Zıp, Kürtün Kaymakamlığı’ndan aldıkları izin yazısıyla, “Oğuz Otçusu” nu Kültür Bakanlığına tescil ettirmek suretiyle, Kültür Bakanlığı’nın resmi şenlikler listesinde artık “Oğuz Otçusu” nu da görmek istediklerini belirtti.

 

 

En son Haberler