Çılgın Türkler Libya’dan Radarı Ve Telsizi Olmayan Bir Tekneyle Kaçtılar

Libya’dan Radarı Ve Telsizi Olmayan Bir Tekneyle Kaçtılar…

Libya`daki dehşetten kaçmak için salı günü acilen yola çıkan ve aralarında Fatih Aksu ile Levent Usta isimli iki Trabzonlunun da bulunduğu 7 Türk, telsiz ve radarsız Hicret-1 teknesiyle Türkiye`ye ulaşmayı başardı. Türkiye 7 bin yurttaşını başarıyla Libya`dan tahliye ederken, 7 Çılgın Türk kendi imkânlarıyla mucizeye imza attı.

36 saatlik müthiş kaçısın heyecan dolu anlarını anlatan Trabzonlu Fatih Aksu, “Elimizde az bir yiyecek ve su ile pusuladan başka bir şey yoktu. Hiçbir haberleşme yapamadık ancak Türk karasularına girdiğimizi cep telefonlarının çekmeye başladığında anladık ve ailelerimize haber verdik. Türkiye’ye ulaştığımız için çok mutluyuz” dedi.

Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerinin Derne kentini ve çalıştıkları tesisleri bombalayacağını veya ayaklanan Libyalıların yabancıları gözaltına alacağını duyan dalgıç Halil İbrahim Arslan (30), Haldun Özkoç (31), Murat Özpınar (33), Ufuk Teksen (31) Ercan Altay (38), Fatih Aksu (38) ve kaptan Levent Usta (45) geçtiğimiz salı akşam saatlerinde radar ve telsizleri olmadan Hicret-1 isimli römorkörle denize açıldı.

Biri kaptan 6’sı işçi olmak üzere 7 kişilik grup zorlu bir yolculuğun ardından Datça’yı ulaşmayı başardılar. Datça Körmen Limanı’nda sabaha karşı Kaymakam Hamdi Öncü tarafından karşılanan Türk işçilerin durumlarının iyi olduğu, ancak 36 süren deniz yolculuğu nedeniyle bitkin oldukları öğrenildi.

Dalgıçlardan Fatih Aksu, salı günü normal çalışmalarını yaptıklarını, kimseye bir şey söylemediklerini ve akşam üzeri açıldıklarını belirtti. Aksu, “Yaklaşık 1 yıldır Libya’nın Derna yakınlarındaki Soussa bölgesinde deniz suyundan tatlı su üreten bir firmada çalışıyorduk. Ayaklanma sonrası çıkan söylentilerden çok korktuk. Canımızı kurtarmak için arkadaşlarla kaçmaya karar verdik. Bizim kaçacağımızı tahmin edemediler. Limandan çıkış bile alacak durumda değildik.

Çünkü gözümün önünde limanı yakmışlardı. 24 Şubat Perşembe gecesi Datça açıklarına ulaştık. İzmir’e doğru yolumuza devam etmek istedik ancak hava muhalefeti ile karşılaşınca Knidos Antik Kenti’nin açıklarından geri dönme kararı aldık. Elimizde az bir yiyecek ve su ile pusuladan başka bir şey yoktu. Hiçbir haberleşme yapamadık ancak Türk karasularına girdiğimizi cep telefonlarının çekmeye başladığında anladık ve ailelerimize haber verdik. Türkiye’ye ulaştığımız için çok mutluyuz” dedi.

DEKO Denizyolları Ltd. Şti.’nde çalıştıklarını kaydeden Aksu, İstanbul’a gitmek istediklerini, ancak hava koşullarının şu anda kendilerine engel olduğunu söyledi. Libya’dan gizlice kaçıp Datça’ya ulaşmayı başaran kişilerin isim ve memleketleri şöyle: Halil İbrahim Aslan 1981 Bursa doğumlu. Haldun Özkoç 1980 İstanbul doğumlu. Murat Özpınar 1978 Ankara doğumlu. Ufuk Pelsen 1980 Malatya doğumlu. Ercan Altay 1973 Bursa doğumlu. Fatih Aksu 1973 Trabzon doğumlu. Ve gemi kaptanı 1966 Trabzon Doğumlu Levent Usta.

Taka

En son Haberler