Devir abi’den nasihat “Televizyon kurmaca ve yalandır”

“Geniş Aile” dizisinde Devir abi olarak rol alan Beşikdüzülü tiyatro ve sinema oyuncusu Mustafa Uzunyılmaz, Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde, “Televizyonun Gençler Üzerindeki Etkileri” konulu konferansta konuştu.

Beşikdüzü Merkez İlköğretim Okulu tarafından İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi’nin Çok amaçlı Salonunda düzenlenen konferansta konuşan Mustafa Uzunyılmaz

Televizyon kültürünün aldatıcı bir dünya olduğunu söyledi. Televizyonda herşeyin bir kurmaca ve yalan olduğunu önemle vurgulayan Uzunyılmaz şöyle konuştu. “Televizyon hayal edilecek bir yer değildir. Sanatçıyı araştırmıyoruz, yaşantısını biliyor muyuz? Dizilerde verilmek istenen kültürü araştırıyor muyuz? Bizim aile yapımıza uygun mudur? değil midir? Benim ailem “Çocuklar Duymasın” dizisindeki gibi olsun istemem. Televizyonlardan etkilenip, büyülenecek hiç bir şey yok. Magazin programları hep parayla yapılıyor. Ne kadar para verirsen ekranda o oranda fazla görünürsün. Televizyonlardaki haberlerin çoğu yine kurmacadır. Onun için televizyonlarda ki her şey kurmaca, her şey yalan.

Televizyon dizilerinin toplumumuzu nasıl etkilediğini düşünüyorsunuzdur. Mesela televizyonlarda bir yemek kültürü hayal ediliyor ve bu kültürümüzü etkiliyor. Evlenmeler, boşanmalar hepsi kurmacadır. Sen bunları, sen de bunları konuşacaksın diyorlar. Televizyon hayatımızı allak bullak etti.Bilgisayar çağı sizi siz olmaktan koparıyor; uzaklaştırıyor. O sanal dünyasın içinde hareket ederseniz her şeyinizi kaybedersiniz. Hayal dünyamızı birileri bu kutunun içine hapsetmesin.”dedi.

Okulun rehber öğretmenlerinden Tekbir Gürpınar’da; televizyonu tanımlayarak ve televizyonun toplumdaki yerini değerlendirerek başladığı konuşmasında, “Televizyondan vazgeçer misiniz şeklinde yapılan bir ankette % 45’i 1 milyon dolardan fazla para verilirse vazgeçeriz, diğer kısım ise hiç bir şekilde vazgeçmeyiz demiş. Reklam sektörü çocukları hedef almış durumda. Çocuklarımızı kıramadığımızdan çocukları kullanarak aileleri teşvik etmektedirler. Çocukların kafalarında karakter oluşturuyorlar. İzledikleri sanatçıların, oyuncuların güzelliğini, giyim-kuşamını örnek alıyorlar. Çocuklar televizyonlarla özendiriliyorlar. Şiddetle ilgili aşırı derecede sahne var. Şiddet çok sıradan durummuş gibi yansıtılıyor. Okumayı, sorgulamayı, düşünmeyi geri plana atmamıza sebep oluyor televizyon.

Çocuklarımızın obezite olması, televizyon izlemenin sebeplerinden biridir. Kültürümüze ait olmayanlar televizyonlarda çok faza gördüğümüzden kültürümüzdenmiş gibi geliyor bize. Başkasına özenerek dizedeki karakterlere benzemeye çalışıyoruz. Aileler çocuklarına iyi bir televizyon izleme alışkanlığı kazandırmalı. Anne-baba izlemezse çocuklarda televizyon izlemez.  Okuyan düşünen bir toplum olmak istiyorsak, kontrollü bir şekilde televizyon izlemek gerekir.”dedi.

Konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Arslan, Şube Müdürleri Enver Koç, Fadime Cüre, Halk Eğitim Müdürü Hayrettin Deniz, Okul Müdürü Mürteza Kıran, CHP İlçe Başkanı Cemal Sezgin, okul müdürleri, davetliler ve öğrenciler katıldılar.

Beşikdüzü Gazetesi

En son Haberler