Diğer Haberler Son Dakika 

Ağasar Kıyafetleri

Ağasar Yöresinin giyim tarzına bakımdığında, Türki-ye-Orta Asya coğrafyasındaki bazı giysilerin hâlâ kullanıldığı göze çarpar. Özellikle yüksek kesimlerdeki günü birlik giyilen kadın kıyafetleri diğer bölgelerde özel folklor kıyafeti olarak kullanılır.

Yöre Halkınca kenevir yetiştirilip iplik haline getirilerek el işleme makinalarında dokunarak elde edilen keten bezlerden özellikle iç çamaşırı yapılır ve sağlığa faydalı olduğu kabul edilir. Dış giysiler yün malzemeden el işleme araçlarıyla dokunan bezlerden dikilerek kullanılırdı. Boyamaları ise tamamen yöresel tabii bitkilerin kullanılmasıyla sağlanırdı.

Yünlerin el araçlarıyla iplik haline getirilmesinden sonra el makinalarında bez haline getirelerek ceket, pantolon, bayan yeleği ve peştemal, beşik dastarı, yatak dış örtüsü gibi tekstil ürünleri hazırlanarak kullanılırdı. Bu giysileri, Şalpazarının yüksek kesimlerinde özellikle bayanların devam ettirdiği görülmektedir.

Yaşlılar başlarına fes üzerine atkı (kuşak, bo-yunbağı) sarar. Göynek denilen iç elbise üzerine gömlek (işlik) onun üzerine de yelek ve ceket giyilir. Alt kısımda kilot-sırmalı pantolon, ayağa yazın ince, kışın kalın ipten örülmüş çorap, üzerine bağcıklı çarık, daha sonra lastik şimdi ise ayakkabı giyilir.

Erkek gençler başlarına genellikle elde örme, fes, şapka ve atkı koyarlar. Yelekli elbise genellikle siyah veya lacivert, göynek ise keten, kenevirden dokunmuş beyaz renkte olanları büyük beğeni kazanırdı. Yelekte köstekli saat, belde barabenli tabanca takılarak şenliklere gitmek her delikanlının tutkusu idi. Hatta bu tutku için gurbete gidenlere dahi rastlanırdı.

Yaşlı kadınların başlarında küçük bir fes üzerinde genelde siyah renkli kırmızı, yeşil ve allı çiçekli cenber örtü kullanılır.

Gençler ise elbisenin rengine uyumlu ipek veya ince yünden olanı tercih edilen bol çiçekli, kenarları pullu, işlemeli ve oyalı eşarp kullanılır. Fistan oldukça uzun ve kırmalı fistan adı verilen, fazla dikiş sanatı gerektiren tarzda yapılır ve giyilir. Üst kısmına kuşak ve peştemalın rengi standart olduğundan bu renklere uyum sağlayabilecek renkte ince dikiş maharetleriyle süslenmiş yelek giyilir. Aşağı kısma dize kadar uzanan, bacak kısımları lastikli dizlik, dizliğin üzerine fistanın alt kısmı gelir ve bunun üzerine sıra ile hazır alınan kırmızı, yeşil, siyah, beyaz, sarı

renklerinden oluşmuş desenli yün kuşak sarılır. Kuşağın üzerine ise kır-mızı-beyaz aşağı doğru düz geniş çizgileri olan ipek veya orlondan yapılan peştemal sarılır. Peştemalın üzerine ise kırmızı, siyah renklere hakim ortasında bir veya iki iplik gözesi bulunan ve elde dokunarak uçlarına püskül takılan bel bağları sarılarak düğümlenir. Ayaklara uzun ince beyaz çorap, onun üzerine kısalık denilen ala veya düz elde dokunmuş çoraplar giyilir. Ayakta önceleri çarık sonra lastik, şimdi ise çalışma haricinde ayakkabı giyilmektedir.

Şalpazarı.bel.tr

En son Haberler