Diğer Haberler 

Bayburtlu Köylüler Böyle Zulüm Görmedi

B

Bayburt merkeze bağlı bir köyde bekçilik yapan kişinin sigortasız çalıştırıldığı gerekçesiyle açtığı ”hizmet tespiti” davasını kazanması sonucu SGK’ya 78 bin 819 lira ödemek zorunda kalan köylüler, bu parayı nereden bulacaklarını kara kara düşünüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Söğütlü köyünde bekçilik yapan Naim Fidan, 1989-2006 yıllarında sigortasız çalıştırıldığı gerekçesiyle köy tüzel kişiliği aleyhine Bayburt Asliye Hukuk Mahkemesinde 2007 yılında ”hizmet tespiti” davası açtı. 2 yıl süren dava sonunda Fidan’ı haklı bulan mahkeme heyeti, köy tüzel kişiliği adına muhtar Ahmet Nişancı ve azaların, Fidan adına SGK’ya, 10 bin 47 lira prim borcu, 43 bin 312 TL prim borcu faizi, 869 lira işsizlik ödeneği, 2 bin 869 lira işsizlik ödeneği faizi ile 20 bin 934 lira idari para cezası ve 788 lira idari para cezası faizi olmak üzere toplam 78 bin 819 lira ödenmesine karar verdi. Yargıtayın kararı onamasıyla muhtar Ahmet Nişancı ile azalar Abbas Fidan, Yüksel Çakır, Şemsettin Bayram ve Mehmet Latif Bayram’a bir süre önce gönderilen ihbarnameyle söz konusu paranın ödenmesi, ödenmemesi halinde köy tüzel kişiliği mallarının, yoksa köy tüzel kişiliği adına köy halkının mallarının haczedileceği bildirildi.

ARDIM OLSUN DİYE KÖY İŞLERİNDE ÇALIŞTIRIYORDUK

Muhtar Ahmet Nişancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maddi durumu iyi olmadığı için Naim Fidan’ın köy halkı tarafından kendilerine destek olması için bazı işlerde çalıştırıldığını, kendisine bunun karşılığında aylık ödeme yapıldığını söyledi. Fidan’la şifahi olarak anlaşma yapılırken sigortanın hiçbir şekilde söz konusu olmadığını eski muhtarın da belirttiğini ifade eden Nişancı, şunları kaydetti: ”Köyümüz, Bayburt merkeze 15 kilometre mesafede bulunmaktadır. Burada bekçilik yapmak derken Güneydoğu’da bekçilik veya köy koruculuğu yapanlarla karıştırılmasın. Köyümüzde veya Bayburt’un köylerinde bekçilik yapanlar haftada bir gün cami temizler, zaman zaman okulun bazı işlerini takip eder, cenaze ve düğünlerde köy odasını açar. Bunlar dışında sürekli köy işleriyle ilgilenme veya geceleri köyde nöbet tutma gibi işleri olmaz.”

En son Haberler