Diğer Haberler 

Tonya Düşman İşgalinden Kurtuluşunu Kutladı

Tonya İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle muhteşem bir şekilde kutlanırken halk bayrama büyük ilgi gösterdi. Binlerce insan tören alanında bayramı coşkuyla kutlayarak gönlünce eğlendi

Tonya İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Tonya’daki törenler Cumhuriyet Bayaramını aratmayacak nitelikte idi. Halk bayrama büyük ilgi gösterdi.

Kurtuluş programı sabah saat 9.00’da Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Kaymakamlık makamında tebriklerinin kabulünün ardından Garnizon Komutanlığı ziyaret edilerek, Cumhuriyet Alanındaki törene geçildi.

Burada Kaymakam Vekili Fikret Zaman, Garnizon Komutanı Erol Bozok ve Belediye Başkanı Ahmet Kurt’tan oluşan kutluma komitesi halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden kurtuluş gününde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Ahmet Kurt yaptı. Başkan Kurt, “1914 yılının ilk yarısında kapkara bulutlar dünyanın üzerine kaplamıştı. 1 Kasım 1914 günü Rusların Doğu cephesinde Türk hututunu geçmesiyle Osmanlı fiilen savaşa girdi. Trabzonlular gibi Tonya ve Büyüklimanlılar da yoğun olaylar yaşadılar. Bu yıllar dört yıl boyunca tarihin en hicranlı yıllarıdır. Yöre halkının askerlik çağına gelmiş olanları düzenli ordu birlikleriyle değişik cephelerde savaşırken, eli silah tutan diğerleri ise kurdukları çetelerle Teşkilat-ı Mahsusa Alayları içinde vatanını müdaafa için Batum’dan Harşit’e kadar Ruslarla savaşmışlardır” dedi.

Başkan Kurt konuşmasının son bölümünde gençlere ve öğrencilere seslenerek; “Emperyalistlerin işgal girişimleri sona ermemiştir. Silahlı işgalin yerini kültürel, ekonomi işgal almıştır. Emperyalistlerin işgallerine karşı, bilgi silahları ile donanmış, hazırlık ve uyanık olmalıyız. Uyumamalıyız. Zeynep, Ali uyuma; işçi, köylü, esnaf, idareci sende uyuma! Uyursan yok olursun, ölürsün. Sen ölürsen Tonya ölür, Trabzon ölür, Türkiye ölür. Tam bağımsız, güçlü ve büyük olana kadar uyumak yasak ” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, Tonya Gençlik Merkezi erkek halkoyunları ekibinin gösterisi ve plaket töreninin ardından resmi geçit yapıldı.

Daha sonra yerel sanatçılar Mehmet Tak ve Hüseyin(Çayan) Aydın, Tonyalılara birlikte muhteşem bir konser verdiler.

Tonyalılar kurtuluş gününde sanatçılar eşliğinde saatlerce gönüllerince eğlendiler.

Kurtuluş gününe ayrıca, İskenderli Belediye Başkanı Ahmet Aktaş, Çayırbağı Belediye Başkanı Hilmi Köroğlu, Trabzon İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hacı Kurtar, Tonya Emniyet Amiri Murat Elkılıç, İl Genel Meclis üyesi Ahmet Refik Yıldız, siyasi parti ilçe başkanları, daire amirleri, öğrenciler ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Kaynak:Beşikdüzühaber

En son Haberler