Bölüm 4 “Kapalı Hecelerin Kavratılması”

Bu bölüm ses gurupları dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Bu bölüme kadar sesli harfler kavrandı, açık hecelerin okunuşu öğrenildi, açık heceler sekiz sesliye göre uyarlanarak okundu. Öncelikleaçık hecelerin okunuşu ve yazılışı hatırlanır. Sonra açık hecedeki harflerin yeri değiştirilerek kapalı hece üretilir. Öğrencinin eline açık hece yazılır. Eller yer değiştirerek çapraz hale getirilir. Böylece kapalı hece elde edilir. Kapalı hecenin okunuşuna uygun ağız, dil, diş ve dudak hareketleri yaptırılır. Hecenin ağızdan çıkış şekline uygun vurgu yapılır.

Hecelerin okunuşları sırasında öğrencinin takıldığı durumlarda daha önce öğrendiği drama yaptırılır, çağrışım yöntemi ile hecelerin okunuşu hatırlanır.

Örnek:”la” hecesi oyunla kavratılır,”la” hecesi kavratılırken al hecesinden yola çıkılır.”al ” hecesinde “a ” sesi birinci “l”ikinci olarak gösterilir.”l” sesi “Ben birinci olmak istiyorum” der ve birinci ses olur.”a” sesi ise mecburen ikinci ses olmuştur.”l” sesi birinci olduğu için gülecek,”a” sesi ikinci olduğu için ağlayacak bu canlandırma gülen yüz ve ağlayan yüz sembolleriyle tasvir edilir. Bu oyun öğrenci ile beraber oynanır.Böylece seslerin yer değişmesi ve kapalı hece kavratılmış olur.

Diğer seslerde; öğrencinin ilgi alanına, bireysel farklılığına, algılama düzeyine, dikkat süresine özen gösterilerek drama yöntemi ile kavratılmaya çalışılır.

Örnek ler : al___LA                   as___SA               aç___ÇA             at___TA             ak___KA

 

Örnekler:    af___FA                 ah___FA             an___NA              am___AM         ap___PA

Yukarıdaki Bilgiler Fatma Demirel Hocamızın BEN DE OKURUM adlı kitabın’dan alıntır.Kitab’ın tamamı için

[email protected] veya [email protected] e-posta adreslerinden bilgi alabilirsiniz.

Fatma DEMİREL

Eğitimci-Yazar

Fatma DEMİERL Hocamızın Kitap Tanıtımı için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili 1.Bölüm için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili 2. Bölüm İçin TIKLAYINIZ

Konu ile İlgili 3. Bölüm için TIKLAYINIZ

En son Haberler