Bayanlara Özel 

Ev Hanımlarına Pratik Bilgiler

Annelerimizden bu güne kadar uzanan pratik bilgileri sizin için bir araya getirdim.

BALIK: Kızartacağınız balıkların çıtır çıtır olmasını istiyorsanız balıkları una bulamadan önce süte batırın. Daha kıtır olduklarını göreceksiniz.

YUMURTA: Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için su dolu bir bardağın içine koyun. Eğer dibe çöküyorsa hala hava almamış ve tazedir.

YUMURTA: Haşlanmış yumurtalarınızın çatlamasından şikayetçiyseniz, yumurtayı haşlarken üstüne suyuna bir tutam tuz atın. Çatlamadan kaynadığını göreceksiniz.

PATATES: Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

PATATES: Patatesleri haşlarken suya 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız hem patateslerinizi dağılmaktan kurtarırsınız hem de haşlandıktan sonra bile sarı renklerini muhafaza ederler.

ELLERDEKİ KOKU: Ellerinizdeki soğan, sarmısak gibi istenmeyen kokuları çıkarmak için elinizi yıkarken metal bir cisme (çatal, kaşık..) sürterek Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla ise içine birkaç tane dilimlenmiş patates atın. Yemek piştikten sonra patatesleri tencereden alın. Böylece yemeğinizin fazla tuzu patatesler tarafından alınmış olur.yıkayın.

TAVUK: Fırında pişireceğiniz tavukların nar gibi kızarmasını istiyorsanız yağladıktan sonra üzerine biraz toz şekeri serpin.

TAZE TAVUK: Tavuğun kalitesi göğüs etini dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır. Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur. Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.

KREMA: Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız, hem çırpacağınız kaseyi hem kremayı hem de çırpıcınızı birkaç dakika buzlukta bekletin.

TERBİYE: Yemeğinize yapacağınız terbiyeyi, yemeğin kesilmesini önlemek için yemek biraz ılındıktan sonra yapın. Terbiyelediğiniz yemeği bir taşım kaynatırsanız yemeğiniz, kesilmeden ve tadı bozulmadan terbiyelenmiş olacaktır.

BAKLİYAT: Kuru Bakliyatlı bir yemek pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın. Haşlarken ise tencereye bir tutam karbonat katın. Böylece bakliyat daha kolay pişecektir.

KEK: Pasta, kek ve kurabiyelerinizin içine kattığınız fındık, ceviz, meyve parçacıkları…vb.’nin dibe çökmesini istemiyorsanız. Malzemelerinizi una buladıktan sonra hamuruna ekleyin. Hepsinin eşit dağıldığını göreceksiniz.

KEK: Pişirdiğiniz keki kalıbından çıkartmakta zorlanıyorsanız, keki kalıba dökmeden önce kalıbınızı yağlı kağıt ile kaplayın. Böylece pişmiş keki kağıttan kolayca ayırıp çıkartabilirsiniz.

PİLAV: Yaptığınız pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtıın. (Benmari usulü) Böylece pilavınız ilk pişirdiğiniz zamanki tazeliğini koruyacak ve taneler birbirine yapışmayacaktır.

PİLAV: Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.

PİRİNÇ:Pirinç pişirirken tanelerin birbirine yapışmasını önlemek için suya birkaç damla limon suyu damlatın.

MANTAR: Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın. Kullanmadan önce soymanıza gerek yok, sadece kağıt havluyla silmeniz yeterli olacaktır.

HAMUR: Tatlı yada tuzlu hamur işlerini yaparken hamurunuzu üzerini bezle örterek 30 dk. buzdolabında dinlendirmeye dikkat ediniz. Dinlenen hamurun daha iyi açıldığını ve daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

HAMUR: Hazırladığınız pizza hamurunun daha yumuşak olmasını istiyorsanız hamuru hazırlarken sade un ile patates nişastasını yarı yarıya kullanın.

HAMUR: Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.

HAMUR: Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.

PASTA: Meyveli pasta yaparken pastaya koyacağınız meyveleri şekere bulayarak koyarsanız pastanız daha uzun süre tazeliğini koruyacak, meyveler çabuk bozulmayacaktır.

SEBZE: Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerlerini kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerine bir parmak çıkacak şekilde koyun. Taze fasulyenin kılçıklarını ise haşladıktan sonra keserseniz vitamin değerinin kaybolmasını önlerseniz.

SEBZE: Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.

KIZARTMA: Patates kızartırken fazla yağ çekmesini önlemek için kızartmadan önce süt dolu bir kapta bekletin. Patatesler kıtır kıtır olsun istiyorsanız ise una bulayarak kızartın ve tuzu kızarttıktan sonra serpin.

KIZARTMA: Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.

KIZARTMA: Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.

KIZARTMA: Kızartma yaparken patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.

KIZARTMA: Dondurulmuş gıdaları kızartmak isterseniz ve gıdalar küçük parçalar halindeyse çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz.

ÇORBA: Çorba pişirirken taşmasını önlemek için içine birkaç buz tanesi atın. Çorbanızın taşmadan kaynadığını göreceksiniz.

BAKLİYAT: Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.

BAKLİYAT: Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı yada domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.

ALET: Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.

ALET: Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.

PATLICAN: Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.

MEYVE SEBZE: Meyve ve sebzelerin daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız, birkaç gün kahverengi bir kağıt torbada bekletin.

MEYVE: Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.

MEYVE: Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.

MEYVE: Yoğun tempo yüzünden kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bol bol taze hurma yiyin.

MEYVE: Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.

MEYVE: Ekşi elma şeker hastaları için ideal bir meyvedir. 100 gramında 58 kalori bulunur. Kan yapıcı özelliğinden ötürü doktorlar tarafından büyüme çağındaki çocuklara ve hastalara önerilir. Hazmı kolaylaştırır, böbrekleri çalıştırır.

DONDURULMUŞ: Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.

KEK: Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.

MASKE: Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.

EKMEK: Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.

TUZ: Tuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır. Tuzluklarınızın içinde 15-20 adet pirinç bulundurursanız rutubeti alır.

PRATİK: Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.

UN: Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır.

Alıntıdır.

En son Haberler