Giresun’dan Fındık Haykırışı
Giresunlular, “Fındığımıza ve alın terimize sahip çıkıyoruz” sloganı ile bugün Atatürk Alanı’nda toplanarak fındıkta yaşanan sorunlara dikkat çektiler.
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu öncülüğünde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve sektör temsilcilerinin de görüş bildirdiği fındıkta yaşanan sorunların çözümü için belirlenen öneriler kalabalık bir vatandaş topluluğu önünde açıkladı. Fındığın etkilediği tüm kesimlerinin temsilcileri ile hazırladıkları tespit ve önerileri, tüm siyasi partilere iletmek, kamuoyu ile paylaşmak amacında olduklarını belirten Belediye Başkanı Aksu “1930’lu yıllarda Giresun’da 30 Ağustos’ta fındık bayramı yapılırdı. Yeniden fındığımızın gerçek değerine ulaşmasını sağlayıp, bayram yapmak istiyoruz” dedi.
“Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun’da son zamanlarda üreticimiz, esnafımız, sektör temsilcileri büyük bir moral çöküntüsü içine girmiştir” diyen Başkan Aksu, “Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık, iniş ve çıkışlar altın değerindeki ürünümüzü ve üreticisini zora sokmuştur. Türkiye’nin hiçbir girdi olmadan 2 milyar dolar döviz geliri sağlayan tek tarım ürünü olan fındık ve üreticisi sahipsizliğe, yalnızlığa ve adeta kaderine terk edilmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşuna, gelişmesine en büyük kaynağı sağlayan fındık ve fındık üreticisini sadece doğrudan gelir desteğine mahkum etmenin büyük bir haksızlık olduğuna inanıyoruz. Fındıkta birkaç tane yabancı büyük alıcının egemen olduğu dünya piyasası karşısında üretici örgütsüz ve serbest piyasanın çarklarına terk edilmiştir. Fındık serbest piyasaya bırakılmayacak kadar özel bir üründür. Bu altın değerindeki besin kaynağı fındığın en büyük üreticisi (yüzde 70) Türkiye’dir. Fındıktan elde edilen gelirin bir bölümünün üreticinin, sanayicinin ve sektörün gelişmesine aktarılması, bir hakkın teslimi olacaktır” şeklinde konuştu.
Fındıkta yaşanan sorunun çözümü için ise şu önerilerde bulunuldu:
“Fındık üreticilerinin 1938 yılında kurduğu bir dünya markası olan FİSKOBİRLİK, bu doğrultuda gerçek kooperatifçilik statüsüne kavuşturulmalıdır. Yeniden üreticinin güçlü örgütü olması sağlanmalıdır. Giresun Ticaret Borsası tarafında dünyada ilk olacak Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası teşvik edilip yaygınlaştırılmalıdır. Birçok sektörde olduğu gibi Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalıdır. Dünya piyasalarında Türk Fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır. Bunun için yüksek rekolte yıllarında arz fazlasını depolayacak, düşük rekolte yıllarında stok fındığı devreye sokacak bir yapı oluşturulmalıdır.
Giresun’da Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurularak, fındık ve fındık mamulleri sanayi, teşvik kapsamına alınmalıdır. Dünyanın en kaliteli fındığı olarak tescil alan Giresun Kalite Fındığın dünyada tanınması sağlanmalıdır.”
Haber 61