Son Dakika Yöresel Haberler 

Beşikdüzünde M.Akif Anıldı

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 91. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma günü dolayısıyla Beşikdüzü Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından program, Anadolu Öğrenmen Lisesi Konferans Salonu’nda icra edildi.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını okul müdürü Mehmet Akpınar yaptı. Akpınar, “Yakın tarihimizin en çalkantılı dönemi olan 1873-1936 yılları arasında yaşayan Mehmet Akif Ersoy, devrinin, siyasi, sosyal ve kültürel gelişmeleriyle yakından ilgili bir aydın olarak hayatına ve eserlerine bilinçli bir yol çizmiştir. Akif,  hitap ettiği insanlara kendi içlerinden seslenen, camide ve sokakta insanlarla birlikte olan bir şairdir. Şiirlerinde tarihî ve sosyal problemleri ifade eden, öğreten bir yön vardır. Akif, yazdığı İstiklal Marşı şiiri için  “O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur…”diyerek istiklal marşını hepimize hediye ve emanet etmiştir” şeklinde konuştu.

Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Ertav ve Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş günün anlam ve önemi ile ilgili birer konuşma yaptılar. Milli Eğitim Müdürü Ertav, 12 ve 18 Mart’ı anlatmanın kolay olmadığını ifade ederek başladığı konuşmasında, “Mehmet Akif gibi kadirşinas bir insanı anlatırken heyecanlanmamak mümkün değildir. İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak O’nun hangi şartlar altında yazıldığını bilmemiz ve O’nu bu çerçevede değerlendirmemizle ilintilidir” dedi.

Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş ise İstiklal Marşı’nın ve Akif’in program süresince anlatılmasının mümkün olmayacak kadar geniş ve çok yönlü konular olduğuna vurgu yaptığı ve sorularıyla dikkat çektiği konuşmasında, “Nedir İstiklal Marşı? Neden bu kadar önemli? Neden bu kadar okunuyoruz okuyoruz doymuyoruz? Neden? O kadar dinliyoruz dinliyoruz bıkmıyoruz? Önce bunun anlaşılması lazımdır. Biz İstiklal Marşı’nda kendimizi buluyoruz. Biz İstiklal Marşı’nda özgürlüğümüzü buluyoruz, Türklüğümüzü buluyoruz. Biz her şeyimizi İstiklal Marşımızda buluyoruz. İşte bu yüzden bir kere yazıldı ve bir kere daha yazılmayacaktır; yazılsa da o İstiklal Marşı olmayacaktır” sözleriyle salondakilere seslenirken duygulandığı ve gözyaşlarını tutmakta zorlandığı gözlerden kaçmadı.

Mehmet Akif’in inanç, düşünce, mücadele, sanat ve istiklal şairi olduğuna vurgunun yapıldığı programda, öğrenciler tarafından şiirler okundu ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan video izlettirildi. Öğrencilerden Esra Kaim” 12 Mart Destanı” Rabia Atmaca ise “Cenk Marşı” adlı şiirleri okudular.Akif ve İstiklal Marşı’nın anlatıldığı “Dersimiz İstiklal Marşı” adlı skeçin ardından, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif’i anma günü ile ilgili kurtuluş savaşının amacını, ruhunu ve bağımsızlık azmini konu alan kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler Ticaret Meslek Lisesi’nden Nurican Şenel, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden Zuhal Aydın ve Anadolu Öğretmen Lisesi’nden Ümran Tiryaki’ye, İstiklal Marşı şiirini ezbere ve güzel okuma yarışmasında dereceye giren Gürhan Yardım İlköğretim Okulu’ndan Nisa ülkü Turan, Beşikdüzü Merkez İlköğretim Okulu’ndan Gülbahar Demirci ve Çeşmeönü İlköğretim Okulu’ndan Sudenur Kıran’a ödülleri verildi.

Programa, Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Garnizon Komutanı Ali Özsağlam, Belediye Başkanı Ramis Uzun, Cumhuriyet Savcısı Musa Erdem Altınasker, Beşikdüzü Baro Temsilcisi Selahattin Sekban, Emniyet Müdürü Taner Ulutaş, Milli Eğitim Müdürü İrfan Ertav, İlçe Müftüsü Ömer Tütüncü, okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldılar.

BeşikdüzüHaber

En son Haberler