Hurdacının Zaferi
TRABZON’DA hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Yakup Parmak (58) hurda almak için gittiği 5 köye sokulmayınca durumu Başbakanlığa şikayet etti. Başbakanlık, şikayeti kaymakamlıklara gönderdi. Kaymakamlar başlattıkları soruşturma sonunda yasağı kaldırarak muhtarları uyardı.
Kaymakamlar Yasakları Kaldırdı
GEÇİMİNİ hurdacılık yaparak sağlayan 3 çocuk babası Parmak, 4 ilçenin 5 köyünde kendisine koyulan yasağı kabullenemediğini ve kendisine sanki hırsızmış gibi muamele yapıldığını belirterek, “Ticari özgürlük engellenmemeli. Sonuca çok sevindim” dedi.
Trabzon’da hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Yakup Parmak, hurda almak için gittiği 5 köye sokulmayınca Başbakanlığa şikayette bulundu. Parmak’ın şikayeti kaymakamlıklara gönderildi. Soruşturma sonucunda uygulamanın hukuksuz olduğu belirtilerek 5 köyün muhtarına ‘yasağı kaldırın’ uyarı yazısı gönderildi. Mücadelesini kazanan Parmak, “Hurdacılıkla geçiniyorum. Bana hırsız muamelesi yapıldı. Bu damgayı yemek beni çok üzdü” dedi. Köylerin girişine asılan, “Hurdacılar ve işportacılar giremez” tabelaları da jandarma tarafından söküldü.
KAYMAKAMLAR
MUHTARLARI UYARDI
Yakup Parmak, 58 yaşında, 3 çocuk babası… Geçimini hurdacılık yaparak sağlıyor. Çocuklarından ikisi öğretmen, diğeri de özel sektörde müdür. Parmak, son 4 ayda Hoşarlı, Üzümlü, Hereka köyleriyle Beşikdüzü’ün Oğuz beldesine sokulmadı. Geçtiğimiz günlerde gittiği Çarşıbaşı ilçesinin Fener köyünde de aynı sorunla karşılaşınca Başbakanlığa şikayette bulundu, “Bizi sorguluyorlar, kimliklerimizi, araçlarımızın ruhsatlarını alıyorlar. Ayrıca köylere de sokmuyorlar” dedi. Başbakanlık, Yakup Parmak’ın şikayetini kaymakamlıklara gönderdi. Soruşturma kapsamında muhtarların ifadesi alındı. Ardından uygulamanın yasalara aykırı olduğu belirlendi, muhtarlara yazı gönderilerek sonlandırılması istendi aksi takdirde hukuki işlem yapılacağı kaydedildi. Jandarma köy girişlerindeki, “Hurdacılar ve işportacılar giremez” tabelalarını sökerken, muhtarlar da uygulamadan vazgeçti.
ALNIMIN AKIYLA KAZANIYORUM
Bu kararla birlikte artık köylere rahatlıkla giren Yakup Parmak, “Köylere gidip hurda topluyoruz. Vatandaşların eski malzemelerini ücret karşılığında alıp satıyoruz. Ama oralarda bana hırsız muamelesi yapıldı. Öyle bir noktaya geldi ki, artık ekmeğimizi kazanamıyorduk. Kimsenin malını hayatım boyunca çalmadım, çalmam da. Alnımın akıyla çalışırken bu damgayı yemek beni çok üzdü. Bunun üzerine Başbakanlığa şikayette bulundum. Onlar da gereğini yaptı, teşekkür ediyorum” dedi.
TİCARİ ÖZGÜRLÜK ENGELLENEMEZ
Çarşıbaşı Kaymakamı Özkan Demir, Fenerköyü’nde aynı uygulamanın yapıldığını ve buna son verdiklerini söyledi. Demir, “Vatandaşı kimse engelleyemez. Ticari özgürlük var. Muhtarlar iyi niyetli olabilir ama yasaya aykırı hareket edemezler. Herkese suçlu gözüyle bakamazsınız” diye konuştu.
HIRSIZLARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ
Fenerköyü Muhtarı Mehmet Cahit Birinci, “Hırsızlık olayları artınca çareyi bu şekilde bulduk. Çevre illerden bile işportacı, hurdacı, bohçacı geliyordu. Onlara kimlik sorup, ruhsatlarını da alıyordum. Benim haberim olmadan bu köye kimse giremez. Bundan sonra bu tür bir uygulama yapmayacağız. Ancak hırsızlık yapanlara göz yummayacağız” ifadelerini kullandı.
NİZAMİYE GİRİŞİ YAPACAKTIK
Köylülerden Ömer Şahin, “Bu köye 12 yerden giriş var. 500 hane, bin 500 nüfus var. İşportacı diye gelen kişiler hırsızlık yapıp gidiyorlar. Bu kadar girişi olan yere nereden girip nereden çıktıkları belli değil. Madem uygulama kaldırıldı o zaman bir çare bulsunlar” derken, Ahmet Birinci ise, “Askeriyede olduğu gibi nizamiye kapısı bile yapmayı düşündük. Fakat 12 yerden giriş olduğu için kapı hayalimiz gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.
Günebakış