Yöresel Haberler 

Eğitim-Sen 4+4+4 Tepkili

Beşikdüzü ilçesinde Eğitim-Sen Trabzon Şubesi tarafından, 4+4+4 eğitim konusunda Şehit Er Kahraman Dilli Parkında basın açıklaması yapıldı.

 Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci’nin yaptığı açıklamada 4+4+4 zorunlu kesintili eğitim yasası çerçevesinde okula başlama yaşının 72 aydan 60-66 ay aralığına indirilmiş bulunduğunu ve bunun hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu düzenleme ile 60-66 ay aralığında olan çocuklar velisinin onayıyla, 66 ayını dolduran çocuklar ise zorunlu olarak 1. sınıfa kayıt yaptırmak zorunda olduğunu söyledi.

“Bu düzenleme bilimsel gerçekliklere, pedagojinin temel ilkelerine, anayasaya, insan haklarına aykırıdır.”diyen başkan İkinci, şöyle devam etti: “4+4+4 modeli eğitim hakkına erişimi engellemektedir. Okulöncesi eğitim dönemi, çocuğun doğduğu günden temel eğitime başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan ve çocukların daha somaki yaşamlarında önemli rol oynayan bedensel, psikomotor, duygusal, zihinsel ve dil gelişimlerini büyük ölçüde tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve çocuğun devamlı olarak değiştiği bir süreçtir. Okul öncesi eğitim tüm çocukların eşit fırsatla okula başlaması için çok önemlidir.”dedi.

İkinci, “Türkiye´de okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınmalı ve kamusal olmalıdır. Okul öncesi eğitim zorunluluk kapsamına alınmalıdır. Her çocuğun okul öncesi eğitime devam etmesi çağdaş toplumlarda bir insan hakkı olarak nitelendirmektedir ve öğrencilerin okul öncesi eğitime devam etme kararı ailelere bırakılmayacak kadar önemlidir. Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak okul öncesi eğitimin maliyeti devlet tarafından karşılanmalıdır. 5 yaş uygulaması 1983-1985 yıllarında ülkemizde denenmiş ve olumsuz sonuçlarından dolayı vazgeçilmiştir. Okulöncesi eğitim çocuğun beyin kapasitesini geliştirir. Çocuğun duygusal, zihinsel, dil gelişimine önemli katkı sağlar. Bu durum ileriki eğitim yaşamında başarılı olmasına yardımcı olur.

AKP iktidarı, eğitim bilimine ve pedagojiye karşı suç işlemek anlamına gelen bu düzenlemede ısrar etmekten vazgeçmelidir. Bu düzenleme ülkemizin geleceğine ve çocuklarımıza yapılabilecek en büyük kötülük olacaktır.

Bizler, AKP´nin eğitim alanında uyguladığı hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, piyasacı, insan haklarına aykırı, antidemokratik, gerici bütün uygulamalarına karşı direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz.

Tüm Bu Bilimsel gerekçelerle velilerimize “5 Yaşındaki Çocuklarını İlkokula değil, Anaokuluna gönderin.”

 Beşikdüzü Gazetesi

En son Haberler