Çocuklara Özel 

Çocuğunuz Varsa Dikkat!

1 Haziran’dan itibaren çocuk koltuğu zorunlu hale geliyor

Kazalarda çocuk ölümü yüzde 40’ı buluyor. Çocukların yüzde 80’i oto koltuğunda seyahat etmiyor

Türkiye her yıl 5 bine yakın insanını trafik kazalarına kurban veriyor. Buna takibi yapılmayan yaralanma sonrası ölümler de eklendiğinde rakam iki katına çıkarak ürkütücü bir boyuta ulaşıyor. Star’ın haberine göre, çocuklar ise trafik kazalarından e fazla etkilenen kesimi oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Türkiye, trafik kazalarında ölen 0-14 yaş grubu sıralamasında 5’inci sırada bulunuyor. Araçlarda çocuk koltuğunu zorunlu tutan Avrupa’da kazalarda çocuk ölümü yüzde 2 iken, bizde ise yüzde 40’ları buluyor.

Türkiye’de araç içinde çocukların yüzde 80’inin seyahat güvenliği sağlanmıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46’sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor.

Bu rakamlar ailelerin, bu konuda daha hassas davranmaları gerektiğini bir kez daha kanıtlarken, oto koltuğu kullanım zorunluluğu 1 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Buna göre araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’nin altındaki çocukların taşınması sırasında çocuk bağlama sistemleri zorunlu olacak. 135 cm’den uzun çocuklar ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilecek.

Kaynak:Haber61

En son Haberler