Yöresel Haberler 

Fındıklı simit üretilecek!

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından başlatılan “Fındıklı Ekmek Projesi” kapsamında Giresun’da, fındıklı ekmek ve simit üreten fırın düzenlenen törenle açıldı.

Sultan Selim Mahallesi Osman Ağa Caddesi’ndeki fırının açılış töreninde konuşan Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, “Bütün üreticilerin ürünlerini sahip çıkma adına, bundan sonra kendilerinden ekmekli fındık tüketmelerini istiyorum” dedi.

Türkiye’de günde 100 milyon adetten fazla ekmek tüketildiğini belirten Akbaşlı, “Bu proje ile halka fındıklı ekmek yeme alışkanlığını kazandırmak istiyoruz. Çünkü fındıklı ekmek tüketiminin artması üründe yaşanan sorunların çözümüne yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Fındığın sadece çerezlik olarak tüketilmediğini, bir mamulün içine girmesi halinde daha fazla tüketildiğini kaydeden Akbaşlı, şunları söyledi:

“Dünyada fındık hep bir şeylerin içerisinde tüketiliyor. Bildiğiniz gibi yüzde 75’i çikolatanın içerisinde. Yüzde 25’e yakını pastanın, bisküvinin, dondurmanın ve çeşitli unlu mamullerinin içerisinde. Dolayısıyla fındık bir şeylerin içerisine girerse, orada tüketimi daha fazla oluyor. Buradaki amacımız ekmeğin içerisine fındığın girmesini sağlamak. İnşallah bu dalga dalga yayılır. Türkiye’ye yayılır ve fındık çok kullanılır. Fındığı ne kadar çok tüketirsek, fındığın problemlerini çözmeye o kadar çok yardımcı oluruz. Türkiye’de günde 100 milyon adedin üzerinde ekmek üretiliyor. Eğer biz bu 100 milyon adedin, 2 milyonunun içerisine fındığı sokmayı başarabilirsek, yılda 50-60 bin ton fındık tüketimi gerçekleşmiş olacaktır. Böylelikle tüketimi artacak ve fındığa talep olacak, dolayısıyla da fındık para edecektir.”

Fırın işletmecisi Arif Kol ise fındıklı ekmek ve simit üretimine yaptıkları katkılardan dolayı Trabzon Ticaret Borsası ve Giresun Ticaret Borsası yetkililerine teşekkür ederek, “Daha ilk günden güzel tepkiler aldık. Yiyenler çok hoş bir tadının olduğunu söylüyor. Fındıklı ekmek ve simit ile birlikte yöremizin ana geçim kaynağı fındığın tüketiminin artırılması çalışmalarına katkım olduğu için mutluyum” diye konuştu.

Kol, ekmek ve simidin içinde yüzde 10 oranında fındık unu bulunduğunu, ekmeğin 1 lira 25 kuruş, simidin ise 35 kuruştan satışa sunulduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından vatandaşlara fındıklı ekmek ve simit ikram edildi.

Haber61

En son Haberler