Çocuklarımız Hangi Besinlerden Hangi Vitaminleri Alabilir?
Çocuklarımız her gün yeteri kadar vitamin alamazsa, kendilerini güçlü hissedemezler. Böylece hastalıklara karşı daha savunmasız olurlar. Bu sebeple bazı besinlerden gerekli vitaminleri karşılamak mümkün!
1. Süt, Yoğurt ve Peynir Tüketimi Özellikle Kemik ve Kas Gelişiminde Etkili!
Vücudumuz için gerekli olan kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir grubu çocukların özellikle kemik ve diş sağlığı için büyük önem taşır. Protein, fosfor ile B2 B12 ve A vitaminince zengin olan bu grup ürünler, büyüme ve gelişme, dokuların onarımı, kemik ve dişlerin gelişimi, sinir ve kasların düzenli çalışması hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkin rol alır. Çocuklar için günde 3-4 porsiyon tüketilmesi önerilen süt, yoğurt ve peynir grubu besinlerine beslenme çantasında mutlaka yer verilmesi gerekir.
2. Çocuk İçin Günde İki Porsiyon Et ve Yumurta
Et, yumurta ve kuru baklagiller gibi gıdaların bulunduğu besin grubundaki öğelerde diğer besinlere kıyasla daha fazla protein bulunur. Demir, çinko, fosfor, magnezyum ile B vitaminleri ve niasinden zengin olan bu besin grubu tüketiminin büyüme, gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığı ile hastalıklara karşı direnç için önemlidir. Özellikle hayvansal kaynaklı gıdalar demir açısından zengindir.
3. Meyve ve Sebzeler Özellikle Güçlü Antioksidan Sağlamalarıyla Dikkat Çekiyor
Her türlü sebze ve meyve bileşimlerinin önemli kısmı sudur. Bu nedenle sebze ve meyveler günlük enerji ve protein açısından zengin olmasının yanı sıra, mineraller ve vitaminler bakımından da son derece zengindir. Folat, A vitamini ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, posa ve güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenleri içeren meyve ve sebzelerin suyunun da tüketilmesi gerekli vitamin ve minerallerin alımını kolaylaştırır. Meyve ve sebze grubundaki besinler ve bunların sularını tüketmenin, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı ve hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkilidir. Günde 5 meyve ya da sebze yenilmesi veya sularının içilmesi önerilmektedir.
4. Karbonhidrat Yönünden Zengin Tahıllı Besinler Çocuğunuzun İhtiyacı Olan Enerjinin En Büyük Destekçisi
Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, bulgur ve benzeri besinler çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır. Çocukların özellikle yoğun aktivitelerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamaktadır. Bu grup; sinir, sindirim sistemi ile deri sağlığı ve hastalıklara karşı direnç oluşumunda da önemli rol oynamaktadır.
Prof. Dr. Sevinç Yücecan
Haberimizle ilgili Duygu ve Düşüncelerinizi YORUM YAZ bölümüne yazabilirsiniz…