Çocukta Yalan Davranışı
Çocukta üç dört yaşına kadar özel mülkiyet kavramı yoktur. Sahiplik kavramı olmayan çocuk çevresinde gördüğü, beğendiği şeyleri alabilir ve kendine ait bir şeymiş gibi sahiplenebilir. Zamanla çocuk kendine ait olanla olmayanı ayırt etmeye başlar ve bu konuda çevresindeki insanları izler. Bu nedenle bu yaş dönemindeki çocukların aldığı şeyleri hırsızlık olarak tanımlayamayız.
* Çocukta yalan davranışı –
Çocuk büyüdükçe, kendine ait olanla başkalarına ait olanı ayırt etmeye başlar. Bu süreçte yavaş yavaş izin almayı öğrenir ve kendine ait eşyaları korumak isterken başkalarına ait olanlara dokunmaz. Bunun bir sorumluluk olduğunu öğrenir ve kabul eder. Bu konuda aile kendi hayat tarzıyla çocuğa doğru davranış modelini öğretir. Çocuk, özel mülkiyet kavramı geliştikten sonra da başkalarının eşyalarını izinsiz almaya devam ediyorsa bu bir patalojidir ve ailenin gerekli önlemleri almaları gerekir. Burada çalma davranışı eksik kalan bir şeyi yerine koymak, telafi etmek gibi bir işlev görmektedir. Yani aile bu durumda çocuğun davranışına odaklanmak yerine onu bu davranışa sürükleyen etkiler üzerinde durmalıdır.
Çocuk neden yalan söyler
Çocuğun sevgi açlığı: Yeterince sevilmediğini ve kendisine değer verilmediğini düşünen çocuk, özellikle ebeveyninin ilgisini çekmek için çalma davranışı gösterebilir. Ayrıca aileye yeni bir bebeğin katılması, buna bağlı olarak anne babanın sevgisinde azalma olduğuna düşünmek de çocuğu bu tür davranışlara sürükleyebilir. Burada çocuk kendisinden alındığını düşündüğü bir şeyi yerine koymaya çalışır.
Güvensizlik duygusu: Çocuk aile içinde ya da dış dünyada kendini değersiz hissediyor olabilir. Buna bağlı olarak da, güven duygusunda zedelenme görülebilir. Çocuk bu zedelenmeyi onarmak ve açılan yarayı tamir etmek ister. Bu konuda takip ettiği yol yanlış da olsa o bir arayış içindedir.
Kendini özel hissetme ihtiyacı: Kimi çocuklar, arkadaşları arasında sevilmediğini düşündüğünden, onlara bazı hediyeler vererek göze girmeye ve gerekli ilgiyi sağlamaya çalışır. Bu cocuklar aileden ya da çevreden bir şeyler çalarak arkadaşlarına verirler ve onların beğenisini kazanmaya çalışırlar.
Çocuğa mülkiyet bilincinin verilmemesi; Aile çocuğa ait eşyalara dokunurken ondan izin almalı ve bunun gerekli bir şey olduğunu çocuğa öğretmelidirler. Çocuğa bu bilinç verilmediğinde arkadaşlarının eşyalarını alabilir ve bunu doğal görebilir.
Yeterli harçlık verilmemesi: Çocuk istediği şeyleri alamadığında arkadaşları arasında küçük düşürüldüğünü hissedebilir ya da gerekli ihtiyaçlarını karşılayamayabilir bu durumda çalma davranışı gösterebilir.
Başkalarına zarar vermek: Çocuk arkadaşlarını cezalandırmak ve onların canını yakmak için de çalabilirler ya da onların eşyalarına zarar verebilir. Yani burada çocuk bir yerde intikam almak istemektedir. Bunu onların sevdiği şeyleri izinsiz alarak yapmaya çalışmaktadır.
Çocuklarda çalma davranışı, genel olarak bir eksikliğin sonucunda gelişiyor. Bu ister, sevgi eksikliği olsun ister, ihtiyaçlarla ilgili olsun ister intikam alma duygusuyla bağlantılı olsun yardım almayı gerektiren bir durumdur. Aile bu süreçte çocuğu anlamaya çalışmalı ve ona hakkaniyet duygusu vermelidir. Ailede İslami eğitimi yaygınlaştırmalı, efendimizin hayatını çocuğa anlatmalıdır. Ayrıca aile kendi hayatlarıyla çocuğa dürüstlüğün önemini göstermelidirler. Ve bunu bir erdem olduğunu çocuğa ifade etmelidirler.
Çocukların bu davranışını iyileştirmek ve onlara doğru sözlü olmayı öğretmek mümkündür çünkü çocuk iyileşmeye müsaittir. Buna karşın, insanları kandıran, dolandıran ve envai çeşit entrikalar peşinde koşan erişkinlerin durumu daha vahimdir.
Alıntıdır.