Anne Babalar Dikkat !
Türkiye’de 3 çocuktan birinin uzak veya yakını görme sorunu olduğu ve göz bozukluğunun çocukların derslerdeki başarı durumunu negatif etkilediği belirtildi.
Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Özel Karadeniz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulselam Mungan, erken dönemde tedavi edilemeyen göz bozukluklarının tembelliğe yol açıp ileride tedavi edilemediğini söyledi. Mungan, “Bu görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğü olarak nitelendirebiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinde geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor. İş işten geçmeden aileler duyarlı davranmalı” dedi.
“Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar göz bozukluğuna işarettir” diyen Dr. Abdulselam Mungan, “Çocuklarında bu tür şikayetler gözlemleyen ebeveynlerin, okulların açılışı öncesinde mutlaka bir hekime başvurması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çocuklardaki göz hastalıkları ve belirtileri ile ilgili olarak da bilgiler veren Mungan, şunları söyledi:
“Göz kayması, gözlerde titreme, göz kapağı düşüklüğü, göz yaşarması, çapaklanma, şişlik, bir gözü kapayarak bakma, çok yakından okuma, TV’yi yakından izleme, gözlerini kısarak bakma, okuduğu yeri kaçırma, okuduğu yeri belirlemek için parmak kullanma, Düşük performans, Baş ağrısı, sakarca davranış, dalgınlık, başı bir yana eğerek bakma, sık sık gözleri kaşıma, bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama, ailede gözlük kullananlar veya göz hastalığı bulunması durumlarında çocukta göz hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir.”
Karadenizpostasi.net