Çocuklarda Gelişim Dönemleri Ve Öneriler
Bebeklik Dönemi (0-12 ay) :
Yenidoğan bebekler için (0-6 ay) beslenme,temizlik ve sevgi çocuğun ileriki yaşantıları için önemli öğelerdir.Bebeğin temel ihtiyaçları bekletilmeden karşılanmalı ve bebeğe ilgi gösterilmelidir.Güven duygusunun kazanımı açısından bebeklik döneminde kurulacak ilk sosyal bağları da düşünürsek; bebeğin bakımını her zaman aynı kişinin yapması gerekir.Bakımı üstlenen kişinin bu dönemde sabununu veya parfümünü değiştirmemesi önerilir.
Bebeğin beslenmesi açısından anne sütü en önemli ihtiyaçtır.Bebeklik döneminde gelişim çizelgelerini takip etmek veya bir uzmana bebeğin gelişimini takip ettirmek son derece önemlidir.Bebeğin gelişiminin (kişisel-sosyal,zihinsel,hareket ve dil gelişimi) akranları ile aynı olup olmadığını tespit etmek gerekir.Bu dönemdeki oyuncak seçimi de bilinçli olmalıdır.Bebeğin emeklemeye başlamasıyla beraber güvenlik önlemleri de dikkate alınmalıdır.
Erken Çocukluk Dönemi (1-3 yaş):
Bu dönemde çocuk artık yürümeye başlamıştır ve çevresini merak etmektedir.Çocuğun özelliklerine genel olarak bakıldığında her şeyi karıştırır ve incelerler.Koyduğunuz kurallara uymakta zorlanırlar.İnatçı olabilirler.Bu dönemde oynayacağınız oyunlar onların gelişimini etkiler. Gelişme bir bütünsellik taşımaktadır.Gelişme unsurlarının kalıtım ve çevre olduğunu düşünürsek;çocuğun çevresel koşullarını zenginleştirmenin önemi daha iyi anlaşılacaktır.Çocuğumuzun gelişimini desteklemek istiyorsak ; çocuğumuza zenginleştirilmiş çevresel uyaranlar sağlamalıyız. Doğru oyunların seçilmesi ve oyunların / oyuncakların çocuğun yaşına uygun olması gerekmektedir.Çok duyuya yönelik çalışmalar işlevsel olacaktır.
Okul Öncesi Dönem (3-6 yaş):
Bu dönemde sergilenecek anne-baba tutumları ve alacağı eğitim çocuğunuzun ilerideki akademik ve sosyal hayatının temel yapıtaşlarını oluşturacaktır.Bu dönemde oyun son derece önemli ve vurgulanması gereken bir kavramdır.Oyun, çocuğun yaşantı kazanmasını,arkadaşlarıyla iletişim kurmasını,dil ve bilişsel becerilerini geliştirmesini sağlayacaktır.Bu dönemde çocuk oyun oynamayı talep eder oyuncakları onun için son derece değerlidir.Cinsel kimliğin kazanılması gerekir. Özbakım becerilerinin çoğunu bu dönemin sonuna doğru kazanmış olmalıdır.Bu aşamada çocuğun bakımıyla ilgilenen kişinin çocuğa bu beceriler için fırsat tanıyor olması gerekir.
Kavramlar,sayılar,renkler vb .bu dönemde kazanılmalıdır.
** Tüm bahsedilen dönemlerde bireyin akranları ile aynı beceri düzeyine sahip olup olmadığı kontrol edilmeli ve eğer ihtiyaç varsa desteklenmelidir.Erken eğitimin önemi asla göz ardı edilmemelidir.Ayrıca anne-baba tutumları dikkate alınmalı, tutarlı ve demokratik bir tavır sergilenmelidir. Çocukla zaman harcamak değil, ‘kaliteli’ zaman geçirmek gerekir.
Alıntıdır..